Yolyn Am

Dag 11, zaterdag 27 mei 2006
In de ochtend lichtbewolkt, later wat meer bewolking, fris tot aangenaam.
110 km

De ochtend begon met een roomservice ontbijt. Douchen in het gerkamp behoorde tot de mogelijkheden maar de ervaringen van de anderen waren dusdanig dat we dit maar uitstelden tot het volgende gerkamp.
Dalanzadgad met deels betonnen flats en deels wijken met gers was niet bijzonder aantrekkelijk. In de ochtend bekeken we eerst het kleine centrum waardering 4 op 10 minuten lopen van het gerkamp.

Later in de ochtend reden we naar de Yolyn Am gletsjer gelegen in het Gobi Gurvansaikhan Natonal Park in de bergen op 45 km afstand van de stad. In het park kan je in theorie vele dieren zien, in praktijk blijft het beperkt tot wat kleinere knaagdieren en enkele vogels. Het landschap langs de 10km lange weg in het park waardering 7 in het park is echter wel heel mooi.

De makkelijke wandeling waardering 7 van de parkeerplaats naar de gletsjer was goed te doen. Het mini gletsjertje die tot ergens in juli ijs bevat ligt ingeklemd tussen rotsen en was ten tijde dat wij daar waren tot ongeveer 200 meter zichtbaar. Het was goed mogelijk om er over heen te lopen aangezien de dikte van het ijs slechts maximaal enkele meters was. waardering 8

Terug in de stad aten we wederom in hetzelfde restaurant in het kleine centrum dicht bij het gerkamp. In het supermarktje aldaar kochten we wat drinken voor die avond.

Hoewel de gers redelijk waterdicht zijn en ze de wind ook buiten kunnen houden is zo'n ger geen enkel beletsel voor geluidsgolven. Dit resulteerde dan ook in ernstig geluidsoverlast tot diep in de nacht (zelfs na 3 uur!) bestaande uit schreeuwen en vooral luidruchtige, slecht afgestelde, voertuigen. Kwaliteit oordoppen zijn dan ook een must.