Van Dalanzadgad naar Ongiin Khid

Dag 12, zondag 28 mei 2006
Eerst volop zon met een enkel wolkje, later meer bewolking en in de avond een bui. Max. 34 graden.
300 km

Na een paar uur rijden door het intussen bekende landschap kwamen we bij enkele zandduinen wat een mooi panorama opleverde. Vanaf hier nam het landschap meer dramatische vormen aan met een soort ravijnachtig uitzicht over de woestijn waardering 8 als hoogtepunt. Een stuk verder was het tijd voor een lunch stop bij de eerste groep boompjes die we in dagen gezien hadden. De twee geitjes kregen gelegenheid om wat te grazen terwijl wij de koffie naar binnen slurpten.

Hierna volgden nog een lange rit door veelal kale vlakten met nauwelijks begroeiing tot we Ongiin Khid aankwamen. Bij een familie met een geitenkudde dicht bij het gerkamp hebben we de geitjes afgestaan. Als dank kregen we een kopje thee in hun ger. waardering 9 Dit gaf een goede indruk hoe krap zo'n ger is als een compleet gezin er in moet wonen. Na het afscheid van het gezin en Vondel reden we naar het gerkamp.

Dit gerkamp waardering 8 op 1220m hoogte beschikte over een goede douche, hoewel het douchestraaltje niet echt krachtig was, en een restaurant. De tweepersoons ger was wat minder mooi dan in het vorige kamp maar de omgeving was stil en mooi. Tot enige jaren geleden lag het kamp aan een rivier waar nu alleen nog een droge bedding getuige van is.

Een korte wandeling bracht ons naar het verwoeste klooster complex Ongiin Khid waardering 6 waar slecht een heel klein deel weer operationeel van is, hoewel nog dicht toen wij er waren. De russen hebben naast de vernietigde kloosters meer dan duizend monniken vermoord.
Terug bij de ger bleek de temperatuur opgelopen te zijn tot 34 graden maar dankzij de harde wind voelde het toch niet zo heet aan. Een wandeling in de avonduren braken we af vanwege de komst van een onweersbui welke net voordat de stroom uitviel (brandstof op) wat regen bracht. Vroeg naar bed dus.