Van Ongiin Khid naar Kharkhorin, Erdenezuu klooster

Dag 13, maandag 29 mei 2006
Eerst halfbewolkt, daarna wat regen. In de middag eerst droog daar regen overgaand in sneeuw. In de avond wat regen. Kout!
240 km

Deze morgen reden we de verkeerde kant op; de zon achterlatend richting de regen. Na de eerste bui achter ons gelaten te hebben leek het wat op te klaren maar toen het busje een lekke band kreeg en we een steen voor onder de krik moesten zoeken bleek het ijskoud te zijn geworden. Aangezien de chauffeur de avond er voor ook al een lekke band had gehad (de reserve band zal wel niet optimaal geweest zijn) werd de oude lekke band ter plekke in de woestijn geplakt.

Hiertoe reed de chauffeur m.b.v. het busje de buitenband van de velg eraf waarna hij het voor elkaar kreeg om in enkele minuten de binnenband te plakken. Hierna moest de band met een fietspomp (800x) weer opgepompt worden.

Naar gelang de tocht vorderde werd de omgeving groener maar verslechterde het weer. Na het verorberen van ons lunchpakket en een Mongoolse thee pauze in een ger begon het te sneeuwen. Op de iets hoger gelegen gedeelten en soms zelfs langs de weg bleef de sneeuw liggen. Via een deels asfalt en deels blubber bereikten we het Erdenezuu klooster en museum. Het klooster was dicht (we waren door de lekke band en het slechte weer ook veel te laat) maar het museum waardering 7 gelukkig niet. De besneeuwde bergen op de achtergrond van het ommuurde leverde een mooi sfeervol uitzicht waardering 8 op.

Dicht bij het klooster lag het gerkamp met weer een 4 persoon ger voor ons tweeen en gelukkig een prima houtkachel. Helaas bleek de restauranttent niet over verwarming te beschikken.