Herðubreið en Askja

Dag 12, vrijdag 27 juni 2003, stormachtig en later zonnig
0 km, met de tour over wegen 87, 1, F88, F894, F88, 1 en 87

Om 8:00 uur startte de Askja tour 4 wheel drive bus met 15 passagiers vanaf hotel Herðubreið. De rivier de Jökulsá á Fjöllum, welke 25 km ten zuiden van Askja uit de gletsjer Dyngjujökull (onderdeel van de ijskap Vatnajökull) wordt geboren, stroomopwaarts volgend, enkele riviertjes doorstekend, reden we over de F88 naar Herðubreiðarlindir aan de voet van de tafelberg Herðubreið.

Een stukje verder is de Jökulsá á Fjöllum bezig een nieuwe canyon te maken, inclusief de mooie woeste waterval Gljúfrasmiður.waardering 8
De route ging verder over het grootste lavaveld van IJsland Ódáðahraun, 4500 km2 groot. waardering 7 De gletsjer Dyngjujökull was in de verte goed te zien.

Na de kruising met F910 passeerden we de hut Dreki waarna we het Dyngjuföll gebergte in reden over 8km lange weg F894. Deze weg gaat langs en door het lavaveld wat bij de laatste uitbarsting van Askja in 1961 is neergelegd. waardering 8 De weg eindigde in de caldera Askja vanwaar het nog zo'n drie kwartier lopen is naar de Víti krater.
Vanaf de bovenkant van de krater is het 217 meter diepe en 11 km2 grote kratermeer Öskjuvatn te zien. waardering 8

Op de terug weg stopte de bus bij de Dreki hut bij de langs de kloof Drekagil. waardering 8 De door de zon veroorzaakte hoge waterstand voorkwam dat we de kloof konden bezoeken zonder het risico op natte voeten.