Wildwatervaren op de Austari Jökulsá

Dag 15, maandag 30 juni 2003, redelijk zonnig
84 km over wegen 754, 752, 1, 75, 752 en 754

Iets voor 9:00 uur waren we present bij Hestasport-Activity Tours voor de "East Glacial River Action rafting tour". waardering 8

Na koffie kregen we een dry-suite een reddingvest en schoenen aan. De dry-suite ging over onze eigen (warme) kleding terwijl we onze eigen schoenen achter konden laten. Vervolgens ging het in een busje met een aanhanger voor de boot naar het Austurdalur over weg 752 en 758 naar de oever van de rivier.

Het eerste deel van de tocht was uitstekend.
Het tweede deel van de trip was over rustiger water met rappid van niveau I en II maar wel met een mooi uitzicht. De hier wat breder wordende kloof liet gekleurde wanden en mooie rotspartijen zien. Na het omhoog takelen van de bood ging het weer terug naar Hestasport voor de koffie.

Met eigen auto reden we daarna naar het uitzichtpunt Arnarstapi waardering 5, langs de ringweg richting Blönduós, waar we een verlate lunch gebruikte. Vanaf het uitzichtpunt reden we weer terug over de ringweg om het turfkerkje Víðimýri waardering 6 uit 1834 welke van drijfhout is gebouwd. Het weggetje er naar toe was slecht te bereiden.

Via Varmahlíð en over weg 75 reden we naar een mooie turfboerderij Glaumbær waardering 7 uit de 18e eeuw welke nu dienst doet als museum. Aan een picknicktafel dronken we in het zonnetje een kopje koffie terwijl we de toeristenbussen weg zagen rijden.
Na de plaats Sauðárkrókur waardering 3 bekeken te hebben reden we terug naar de camping voor een wandeling.