Búðir, Ytri-Tunga, Hraunfossar en Kaldidalur

Dag 18, donderdag 3 juli 2003, regenachtig maar ook zon
279 km over wegen 754, 54, 1, 50, 518, F550, F551, F550 en 518

Over de redelijk goede weg 54 en een goede zijweg reden we naar Búðir met een te bezichtigen kerkje uit 1847. waardering 4 De wandeling van onbekende lengte naar de krater lieten wij voor wat het was. Verder over weg 54 een andere redelijke zijweg reden we naar de boerderij Ytri-Tunga. Na een korte wandeling langs het strand en wat geklauter over stenen zagen we een aantal zeehonden op enkele rotsen voor de kust. waardering 8

Na een bezoek aan de teleurstellende basaltplateau (redelijke goede weg) Gerðuberg met een lange rotswand van 10 tot 15 meter hoog waardering 2 reden we in de lichte regen over de nu verharde weg naar Borgarnes voor benzine. Langs de ringweg nuttigden wij de lunch op een parkeerplaats met een uitzichtpunt over de omringende gebergten.waardering 5

Even verder sloegen we de behoorlijk goede weg 50 in richting Reykholt. Over de eveneens goede weg 518 reden we naar de bijzondere waterval Hraunfossar.

Na de camping in Húsafell te hebben afgekeurd verlieten wij de bosachtige omgeving van Húsafell over weg 518 welke na de kruising met weg F550 veranderde van een asfalt weg in een met kuilen bezaaide onverharde weg. De toen nog uitgestorven camping Fljótstunga kon onze goedkeuring wel dragen. Na het opzetten van de tent reden we naar de gletsjer Geitlandsjökull.

Later in de avond reden we over de vrij slechte 2km lange zijweg van de 518, welke dichtbij de camping begon, naar het lavagrottenstelsel Víðgelmir. Omdat het ging regenen besloten we de volgende dag terug te keren.