Hondensleeën, sneeuwscooteren en grotten

Dag 19, vrijdag 4 juli 2003, wisselvallig
89 km over wegen 518, F550, F551, F550, 518, F578 en 518

In Nederland hadden we een reservering gemaakt voor de combi tour hondensleeën en sneeuwscooteren voor 161,55 euro pp (er werd 35,52 pp te veel berekend!) bij Dogsledding, de borg bestond uit een gefaxte creditcardnummer.

Via dezelfde route als de dag er voor reden we naar de Geitlandsjökull gletsjer, onderdeel vormt van de op één na grootste ijskap van ijsland Langjökull, waar om 10 uur het hondensleeën begon met daarna aansluiten de sneeuwscootertocht.
Terug in het kamp namen we een bord traditionele lamsoep met twee bolletjes brood voor ruim 10 euro per bord, maar wel erg lekker. waardering 7

Bij de tent aten we tijdens de regen onze lunch op waarna we weer het lavagrottenstelsel Víðgelmir op zochten.

Over weg 528 richting de F550 reden sloegen we links af weg F578 op. Deze slechte weg was redelijk te berijden maar bezat een stevige helling (naar beneden) aan het begin en een diepe plas aan het eind van de route. Na de plas en een klein te doorkruisen beekje kwamen we bij een kruising. We kozen op goed geluk voor de linker weg en kwamen een klein stukje verder bij een parkeerplek. Hier bevond zich de ingang van Surtshellir lavagang. Via een eenvoudige afdaling en wat makkelijk klauterwerk kwamen we in de vele meters hoge en brede rechter ijsgrot.

Na het bezoek aan de grotten reden we in de regen naar de camping van Húsafell waar we in het restaurant een hamburger met patat bestelden.