Campings

Thuis heb ik m.b.v. o.a. de ANWB CampingSelect 2004 geselecteerd. Dit was achteraf gezien overbodig want op goed geluk een camping kiezen ging makkelijker en de ANWB informatie bleek onbetrouwbaar.

De bezochte campings in Polen, Litouwen en Finland waren goed, die in Letland redelijk goed. De douches waren gratis al hadden de Finnen beperkingen tegen lang douches genomen. De campings waren overdadig belicht. De camping in Zweden was redelijk goed, die bij Kopenhage groot, leeg en beperkt, beide hadden een saaie ligging.

De campings in Noorwegen bezaten meestal maar één of twee douches voor mannen en evenveel voor vrouwen. Omdat we meestal vroeg in de morgen douchten hadden we slechts één keer iemand voor ons. Douchen kost in Noorwegen 10 kroon (1,25 euro) per 5 minuten of de helft voor 3 minuten. Op één camping was het douchen gratis maar daar deden de douches het dan ook niet goed. Keukentjes waren meestal aanwezig maar vaak met een beperkt aantal kookplaten etc. Op twee campings moest betaald worden voor warm afwaswater (13 eurocent per minuut water).
De campings zijn nauwelijks ingericht voor mensen met een tent maar zijn ingericht voor campers en caravans of huurders van de hutjes.
De campings koste tussen de 80 en 140 kronen (10 en 17,50 euro) voor tent, auto en twee personen.

Zonder uitzondering waren alle campings schoon.

Tip: neem oordoppen mee want met name in Finland maakt men graag lawaai in de nachtelijke uren. Ook liggen veel campings langs een doorgaande weg. Voor wie gewend is in het donker te slapen zijn oogkleppen onmisbaar.