Het weer

6 juni t/m 30 juni 2005

De eerste drie dagen hadden we veel regen maar was het aan het eind van de middag en de vroege avond droog en niet koud. Vanaf dag 4 t/m dag 12 was voornamelijk mooi weer met veel zon en aangename en soms zelfs warme temperaturen. Alleen de avond en nacht in Helsinki, de volgende morgen en een nacht en ochtend in Lapland regende het.

Vanaf dag 13 tot we het fjordengebied verlieten was het matig tot slecht weer met veel en langdurige regenval, voornamelijk in de avond en nacht, weinig zon en vrij lage temperaturen. Vanaf dag 19 begon het ook nog te waaien.

In Zweden en Denemarken was het prachtig zonovergoten mooi weer, in Kopenhage zelfs warm. Terug in Duitsland sputterde het weer, in Nederland viel er in een bui meer water dan we over ons heen kregen in heel Noorwegen.

Kleding etc.

De dikke slaapzakken (tot 4 graden) waren voldoende warm. Alleen de nacht in Letland was het onaangenaam koud in de tent.

Doorgaans liep ik overdag in een t-shirt met daaronder een hemd en in de avond uren een fleece trui er overheen. In het fjordengebied en op de hogere routes was de fleece trui ook nodig. De zomerjas heb ik nauwelijks gebruikt. De dikte waterdichte en windvaste winterjas was alleen noodzakelijk tijdens het bezoek aan de Noordkaap dankzij de koude wind, enkele hoogvlakte ook dankzij de wind en vooral tijdens de walvissafari.