Iguaçu watervallen Brazilië en Paraguay

Dag 6, zondag 18 januari 2009
Bussen

In de ochtend half bewolkt, in de middag eerst regen, dan een periode door gevolgd door een stortbui. Later in de avond weer wat regen. Max. 29°

Na een vroeg ontbijt liepen we naar het busstation. Het was goed mogelijk vanuit Puerto Iguazú met bussen de grenzen over te steken naar de Braziliaanse kant van de waterval en Paraguay. We begonnen bij de watervallen.

In het bezoekerscentrum konden we aansluiten aan een lange rij voor een toegangskaartje van 20,50R$ (7euro). Daarna volgde weer een lange rij, maar nu een snellere, om de bus (geen dubbeldekker) in te komen. Al met al koste het een uur. Even later stapte we bij het begin van een wandelroute, bij hotel Tropical, uit. Het anderhalf km lange pad daalde gestaag met hier en daar boomvrije uitzichtpunten. Kort na het begin van het pad hadden we uitzicht van bovenaf op de een serie van watervallen in het groen aan de overkant. Waardering 8 Abseilen en andere activiteiten waren die dag gesloten. Onderweg zagen we de eerste neusbeer (coati). Beneden aangekomen lag een loopbrug welke een uitstekend uitzicht gaf op de Salto Floriano waardering 8 welke een stevige waterdampwolk over de toeschouwers uit stortte. Aan beide kanten van het platvorm storte het water verder naar beneden met een 'waterval'boog als gevolg. Wat verderop was Garganta del Diablo (Duivelskeel) waardering 8 te zien.

Bij de liften, op enkele meters van het neerstortende water waardering 8, namen we een tussendoortje. De liften brachten ons, na weer wat wachten, naar boven voor een laatste blik op de watervallen. Op het moment dat we besloten de terug te gaan begon het te regenen. Na weer stevig wachten om in een bus te mogen reden we terug naar het bezoekerscentrum alwaar het harder begon te regen. De bus naar Foz do Iguaçu vertrok enige tijd later, dit keer niet vol.

Tegenover het busstation namen we de bus tot over de Vredesbrug in Ciudad del Este, Paraguay. De brug staat bekend om de drukte en het smokkelen maar op zondag was het rustig. We liepen een stukje Ciudad del Este in maar omdat vrijwel alles dicht was was dit niet echt boeiend. Waardering 5 We liepen over de brug waardering 7 terug Brazilië in en pakte te bus terug. In Foz do Iguaçu besloten we vanwege de ernstig dreigende lucht het eten maar te laten en de bushalte op te zoeken. Het begon gigantisch te hozen terwijl we op de bus naar Argentinië wachte. Bij het instappen (ongeveer 50cm zonder het afdak) werden we toch nog behoorlijk nat. Bij de grens werd het weer droog. Door het grensgedoe (zie groene link) kwamen we rond 19:00uur weer terug in het hostel.

Later in de avond aten we op een terras een uitstekende maaltijd met vlees en met weer een uitstekende fles wijn terwijl het weer wat begon te spetteren. Na het gebruikelijke slaapmutsje bij het hostel doken we nog voor middernacht het bed in.