Pira pinguïns tour Isla Martillo

Dag 9, woensdag 21 januari 2009
Busje, boot
Half bewolkt maar later in Ushuaia lichte regen en zon tegelijk. In de avond weer half bewolkt. De ochtend en begin van de middag zonnig. Max. 15° (begin van de avond)

Om iets voor negen uur waren bij het Pira kantoortje bij de haven waar we even later vertrokken in een busje (max. 20 personen). We volgden eerst ongeveer 40km de asfaltroute 3 noord- en oostwaarts waarna we nog eens ongeveer 35km over de prima onverharde weg "J" terug naar de kust reden naar Estancia Harberton. Onderweg stopte we enkele keren. De eerste stop was bij een beverdam. Waardering 7 Deze voor de jacht geïmporteerde dieren zijn een plaag geworden. Ze vernietigen tergend langzaam groeiende boven in rap tempo en zetten stukken land onder water waardoor het bos sterft. Een tweede stop was bij de meest beroemde 'flag tree'. Dit zijn bomen die één kant op groeien. Persoonlijk vond ik de minder bekende vlaggeboom een aantal meters verder mooier evenals het uitzicht daar. Waardering 7 Een derde stop gaf uitzicht op het werkelijk meest zuidelijke dorpje Puerto Williams welke in Chili aan de andere kant van Canal Beagel ligt. waardering 7

Bij Estancia Harberton waardering 6 stapten we in de boot naar het pinguïn eiland Martillo op enkele kilometers, ca. 15min., varen. Vanuit Ushuaia vertrokken ook boten naar dit eiland alleen deze bleven voor de kust varen aangezien alleen Pira een vergunning had om aan te meren en toeristen over het eiland te gidsen. Op een eiland konden we een rondje over een vastgestelde route lopen. Buiten de paden was niet toegestaan maar het pad was hier en daar behoorlijk breed. Sommige pinguïns hadden hun nest prompt naast het pad zodat ze van zeer nabij te aanschouwen waren. Terug op het strandje konden we de pinguïns aan land zien komen. Pinguïns zijn hele mooie en vooral leuke dieren om te zien. Waardering 9 Op het eiland waren ruim 1000 nesten van magallanes pinguïns plus nog een tiental van gentoo pinguïns (niet gezien). Na ruim een uur moesten we weer instappen. Dit eiland (-54.9061) was tevens het meest zuidelijke plek die we bezochten.

Terug in Estancia Harberton (uit 1886) was er gelegenheid om koffie met gebak te nemen alvorens het busje ons terug reed naar Ushuaia waar we om 13:35 aankwamen.

We lunchten bij Tante Sara (aanrader) waarna we de ansichtkaarten, gekocht in Puerto Iguazú, van de hostel afhaalden en het postkantoor opzochten om de benodigde postzegels, 5A$ (1,08euro) naar Europa, te kopen en de kaarten op de bus te doen. Daarna doorzochten we de winkeltjes op geschikte souvenirs; pinguïns dus. Gedurende meerdere uren bleef het lichtjes spetteren maar tegelijk bleef de zon flauw schijnen. Later in de avond aten we bij María Lola Restó met uitzicht over Ushuaia en een stukje Canal Beagel.