Musea del Presidio en Canal Beagle

Dag 10, donderdag 22 januari 2009
Boot
Eerst even vrij zonnig, later in de ochtend en begin van de middag wat regen. Na nog een beetje zon werd het in de avond weer bewolkt. Het was 17° om 11:00uur en 9° een paar uur later.

Omdat de 4x4 tour niet door ging hadden we deze dag niet al te veel te doen. We bezochten als eerste het gecombineerde museum Marítimo en museum Del Presidio. Het museum was gevestigd in een voormalige gevangenis welke gebouwd was in een ster vorm. In één van de uiteinden kochten we de kaartjes 45A$ (9,70euro). Maar daar kreeg je dan ook wel wat voor. Een deel was ingericht over scheepvaartgeschiedenis, een vleugel voor schilderkunst, een stuk over Antarctica, een stuk over dieren, in het bijzonder pinguïns en twee vleugels gaven een indruk over de vroegere gevangenis. In de eerste vleugel waren de cellen ingericht  met informatie over het vroegere leven op Tierra del Fuego en met info over o.a. de oorspronkelijke bewoners, ontdekkingsreizigers, de eerste boeren etc. Andere cellen waren ingericht met informatie over de bouw, het leven in en direct buiten de gevangenis plus diverse verhalen van over (en van) gevangenen. Een tweede vleugel was kaal met op het eind de douches en wc's. Vooral het gevangenis deel was bijzonder interessant en je kreeg een duidelijke indruk van het leven van gevangenen. Waardering 8

We informeerden bij Tolkeyen Patagonia Turismo, een kantoortje tegenover het kantoortje van Pira, voor de 15:30 "Beagle Channel Catamaran to Sea Lion Island" tour. Het bleek dat we om 15:00 ons konden melden om de kaartjes te kopen. Tot die tijd winkelden we de hoofdstraat van Ushuaia maar weer eens door. Om iets voor drie uur sloten aan bij de rij voor het kantoortje om de kaartjes voor de officieel 2,5 uur durende (in werkelijkheid wat korter) tocht voor 135A$ en 6A$ belasting (samen ruim 30euro) te kopen. Om 15:40uur vertrok de catamaran "Moreno JR." met Ushuaia en de besneeuwde bergen op de achtergrond achterlatend. Langs diverse eilanden met vogels en zeeleeuwen voer de catamaran om het kleine Les Eclaireures eiland met een vuurtoren heen. Op de terug weg voer het schip langs een mooi eiland met een kolonie aalscholvers en in een mooie kleurzetting enkele zeeleeuwen. Om 18:02uur konden we weer van boord. Waardering 7 De te hoge prijs, zeker in vergelijking met de veel en veel indrukwekkender Pira tour, is niet in de waardering meegenomen.

Als laatste attractie in Ushuaia bezochten we Museo Yamana welke goed gewaardeerd werd door Lonely Planet. Voor 15A$ (ruim 3euro, bijna 2x zo veel als de 8A$ die Lonely Planet opgaf) waren we een paar minuten zoet in dit kleine en behoorlijk saaie museum. Waardering 4

We aten bij Bodegón Fueguino voor 2pers. 108A$ (23euro). Het oude sfeervolle gebouw waar dit gezellige restaurant in gevestigd was stond een stukje van (en boven) de straat af.