Pinguïns op Isla Magdalena

Dag 14, maandag 26 januari 2009
Huurauto, boot
In de ochtend zo af en toe wat lichte regen, later droog met iets zon. In de avond weer bewolkt. Max. 14°.

Vandaag sliepen een beetje uit waarna we de bijzondere begraafplaats,Cementorio Municipal, van Punta Arenas, dicht bij het hostel bezochten. Deze behoorlijk grote begraafplaats, heeft vele kapelletjes, sommige kan je beter tempeltjes noemen, wat meer normalere graven en lange grafmuren. Vanwege de omvang waren we er toch ruim een uur zoet. Waardering 8 Vervolgens liepen we naar het centrum aan de andere kant van het hostel. Bij de plaza liepen we Turismo Comapa binnen om te kijken of er iets te boeken viel. Dat bleek verrassend genoeg wel het geval. Volgens alle bronnen zou de veerpont alleen op dinsdag, donderdag en zaterdag naar de pinguïn kolonie Monumento Natural Los Pingüinos op (het eiland) Isla Magdalena gaan. Maar blijkbaar gaat de pont in het hoogseizoen elke dag. We boekten de trip van 16:00uur die dag voor 20000Ch$ (24euro).

Tot die tijd probeerden een geboortekaartje te vinden voor de vorige dag geboren Sara. Helaas bleken maandag de meeste winkels dicht te zijn en was het concept van geboortekaartjes vrijwel onbekend. We kozen daarom voor een ouderpinguïn met jong. Een paar blokken naar het noorden hadden we uitzicht over de stad. Waardering 5 De lunch in Lomitos was minder goed dan Lonely Planet omschreef.

Met de auto reden we naar Tres Puentes Marime Terminal, ruim 5km vanaf het centrum. De (auto veerpont) Barcaza Melinka (nu zonder auto's) ging met een snelheid van bijna 20km/uur naar het ruim 30km verderop gelegen eiland. Onderweg werden we kortstondig begeleid door een dolfijn. Hier hadden we een uur om het pad naar de vuurtoren te belopen. Maar zover kwamen we niet. We mochten niet van het pad af maar de pinguïns waren vrij om te gaan en staan en staan waar ze wilden. Ze kwamen behoorlijk dicht bij. Dit eiland gaf toch weer een andere indruk dan die bij Ushuaia. Hier was de groep toeristen veel groter maar het aantal pinguïns, ruim 120000, ook. Hier zag je de pinguïns (en een albatros) veelvuldig heel dicht bij maar je kon ze niet uit het water zien komen. Waardering 9 Een uur (en een kwartier) later waren we weer aan boord voor de terug tocht. Ongeveer 9 uur waren we terug bij de terminal.

In de avond zochten we één van de spaarzame restaurants op. Hier kwam info uit de Lonely Planet van pas. We aten met uitzicht over de plaza bij La Tasca (2 pers. 21200Ch$, 25euro).