Whalesound, terug naar Punta Arenas

Dag 17, donderdag 29 januari 2009
Boot, busje
In de ochtend bewolkt en zo af en toe wat lichte regen. Naarmate we dichter bij Punta Arenas kwamen werd het zonniger. In de avond was het weer bewolkt. Weinig wind. Max 12° in Punta Arenas.

Rond zonsopkomst stonden we op na weer een prima nachtrust. Met het ontbijt achter de kiezen sjouwden we de rugzakken uit de tent naar het schip. Hierna volgde weer een walvistocht. We volgden een viertal wasvissen voor een geruime tijd. Erg leuk was het moment dat drie walvissen op een rijtje na elkaar doken. Vervolgens bleef het schip in de beurt van de vierde walvis die regelmatig boven kwam. Op een gegeven moment dook de walvis op ongeveer 50 meter voor het schip met de kop boven water uit om daarna weer in de diepte te verdwijnen. Hoewel het slechts enkele seconden duurde konden we het zeewier om de kop goed zien. Waardering 9

Om 11:30uur keerden we nog even terug naar het kamp om Juan af te zetten. Er werd besloten om niet verder naar walvissen te gaan zoeken maar om achter orka's aan te gaan welke vissers even daarvoor hadden gezien. Meer dan een glim van de twee orka's leverde dat niet op. Daarna ondernamen we de terug tocht volgens dezelfde route als de heen weg, het ruigere landschap achter ons latend. Er werden excuses aangeboden voor de gebrekkige Engelse uitleg, het was niet de standaard niet Spaanstalige te negeren maar het betrof een fout. Alsnog werd een uitleg in het Engels gegeven. Naarmate de tijd verstreek werd het zonniger en we verbleven lange tijd op de boeg. Op een gegeven moment werden de golven opvallen hoog en prompt kwam een bemanninglid ons halen. We moesten naar binnen. Direct daarna viel de motor uit en begon het schip op golven van minstens 2 meter hoog te dobberen. Voor de maag van Augusta, zonder Primatour, was dit te veel en werden de plastic zakjes weer aangesproken. De motor was weer snel aan de praat gekregen en na het passeren van de kaap werd het water weer rustig.

Het schip boorde zich op het strand waarna we met het rubberbootje de laatste 5meter aflegde naar vaste wal. Met het busje werden we terug naar het hostel gebracht waar we om 20:30 aan kwamen. De toer, welke een behoorlijke aanslag was op ons budget was, was zeker het geld waard. Naast de bultrugwalvissen, orka's, condors en overige dieren was de gletsjer en het landschap heel mooi. Ook het kamp had wel wat. De kleine boot en maximaal 10 toeristen gaven een exclusief karakter aan de tour. Daarbij werd er heel veel gevaren en werd ze veel mogelijk van de eerste en laatste dag gebruikt om walvissen te zien. Daarbij werd er heel veel gevaren en werd zoveel mogelijk van de eerste tot laatste dag gebruikt om walvissen en overige te zien. Achteraf ben ik blij dat de cruise van Ushuaia naar Punta Arenas vol zat. Whalesound kan dan ook aangeraden worden. Waardering 9

We kregen in het hostel een ruimere kamer dan de vorige keer. We aten in het restaurant La Luna, een gemiddeld restaurant, even ten zuiden van de plaza.