Torres del Paine

Dag 19, zaterdag 31 januari 2009
Huurauto
De ochtend was bewolkt met vroeg in de ochtend nog een spat regen. In de middag en avond zagen we de zon regelmatig.

We namen een vroeg ontbijt en vertrokken naar het noorden richting het bekende natuurpark Torres del Paine. We sloegen links af, het asfalt achter ons latend, richting Cueva del Milodón maar bezochten eerst nog Etnonatural Park Patagonia. Een wandeling langs wat beelden. Een lachertje voor 3000Ch$ (3,50euro). Waardering 2 Hetzelfde bedrag bedroeg de intree voor het iets verderop gelegen Cueva Del Milodón. Alvorens naar de grot te lopen bekeken het kleine museumpje. Hier was alles alleen in het Spaans. waardering 3 Een kleine makkelijke wandeling van 350m bracht ons naar de grot. Het beeld van plastic bij de uitgang gemaakt aan de hand van de hier gevonden resten deed vrij goedkoop aan. Waardering 5 De grot zelf was wel bijzonder met 200m breed, 30m hoog en 80m diep. Waardering 7

We vervolgden de weg naar het noordwesten. Het park was sinds kort ook bereikbaar via de westelijke oever van Lago del Toro. Het wegdek was in prima staat en reed sneller dan verwacht. Ongeveer 20km voor het administratiekantoor was er een lastig stukje omdat men met de weg bezig was. Hierna ging het vanwege de kuilen een stuk langzamer. Er waren parkeerplaatsen bij uitzichtpunten "Mirado Lago Torro", "Mirado Grey" en "Mirado Guerdo del Paine". Waardering 7 Het voordeel van deze route was dat we de bergen steeds dichter bij zagen komen. De route was veel mooier dan de oude route die we voor de terug weg gebruikte. Bij het administratiekantoor moesten we onze gegevens invullen en elk 15000Ch$ (17,70euro) betalen om door te mogen rijden.

Een stukje verder, bij Lago Peohé zagen we het klassieke uitzicht met de bijzondere top Cuernos del Paine. We parkeerden de auto bij Hostería Peohé om daar een vroege lunch te nemen. Het bleek niet mogelijk om in het (publieke) restaurant te eten voor 12uur dus we namen een kopje koffie waarbij we wat koekjes kregen. Het uitzicht vanaf de loopbrug is wel heel mooi. Waardering 7 We reden verder en sloegen links af langs de aanlegplek Hielos Patagónicos Catamaran naar een parkeerplek aan het einde van de weg. (-51.06502 -72.99743)

Vandaar uit wandelden we, met een behoorlijk stevige wind tegen, naar Salto Grande, onder de toppen van het Torres del Paine massief. Niets vergeleken met Iguazú maar toch wel mooi. Waardering 7 Vanaf de waterval liepen om 12:30uur naar het noorden naar het uitzichtpunt Mirador los Cuernos. Het smalle paadje kronkelde zonder noemenswaardige hoogte verschillen naar het noorden met continue mooie uitzichten. Rustig wandelend bereikte we 45 minuten later het uitzichtpunt waar we geruime tijd van het uitzicht genoten. Van Torres del Paine hadden we natuurlijk al vele afgedrukt gezien wat niet echt veel indruk maakte maar in het echt, en wolk vrij, was het gebergte toch behoorlijk indrukwekkend. Vooral de kleuren maken dit gebergte speciaal. Waardering 8 We liepen terug en namen bij de enige afslag de weg direct terug naar de auto zonder langs de waterval te gaan.

Langs de weg richting het oosten zagen de eerste guanaco's (lama's) vlak voor het mooie vergezicht van Mirador del Nordenskjöld. Waardering 8 We sloegen links af, de hoofdroute verlatend, langs Rio Paine. Vanaf het kruispunt zagen we steeds meer guanaco's, regelmatig van dichtbij en soms met het gebergte op de achtergrond. Bij het volgende kruispunt  bij Guardería Laguna Amarga hielden we rechts aan en sloegen kort daarop links af op weg naar Cascada del Rio Paine. Een lagere waterval maar wel met de Torres del Paine pieken die eerder verscholen lagen. Waardering 7 De compleet verlaten weg, op vele guanaco's waardering 8 en een patagonische vos (ook wel grey fox, chilla of grey zorro genoemd) na, boog weer naar het oosten tot we bij de kruising net voor Rio de las Chinas het park verlieten. Vervolgens ging het richting het zuiden langs Lago Sarmiento de Gamboa naar Cerro Castillo. Nog een stuk zuidelijker begon het asfalt weer tot aan Puerto Natales waar we vroeg in de avond aankwamen. We pinden eerst nog wat peso's om het hostel rekening te kunnen betalen.

Later in de avond reden we naar het centrum, deden wat boodschappen en kozen het restaurant "El Rincón del Tata" met "pizza" boven de deur om te eten voor. Vreemd genoeg konden we geen pizza bestellen zodat het weer een lap vlees werd, 2pers. 12800Ch$ (15euro). Geen wijn dit keer. Om de laatste peso's op te maken bestelden we een drankje in El Living. Niet echt een aanrader. In deze dure en vrij saaie tent bleek de cola een gore cola light te zijn. We zagen maar af van een tweede drankje en gingen een kaartje leggen in het hostel.