Glaciar Viedma en Cerro Fitz Roy

Dag 21, maandag 2 februari 2009
Huurauto, boot
De morgen startte met zon, later kwam er wat meer bewolking opzetten welke in de avond weer bijna helemaal verdween.

Deze morgen stak het Fitz Roy massief af tegen een blauwe wolken vrije lucht. Waardering 8 Met de auto reden we de 18km naar Bahia Túnel waar het schip al klaar lag. Op een bankje in het zonnetje wachtte we tot de andere toeristen met de transfer bus aankwamen. Op ongeveer 5km afstand van de Viedma gletsjer kwamen ijsberg(jes) in zicht en werd de gletsjerneus volledig zichtbaar. Waardering 8

Na het in ogenschouw nemen van de neus van de gletsjer meerde het schip bij de zuidkant aan. De groep werd verdeeld in een Engelstalige en een Spaantalige groep. We konden eigendommen, de lunch, achterlaten op de rotsen alvorens de wandeling over gladde rotsen omhoog naar de gletsjer rand te maken. Bij een uitzichtpunt over de gletsjer en Lago Viedma kregen we informatie over de gletsjer. De gletsjer is net iets groter dan de Upsala gletsjer, welke laatste wel over een langere neus beschikt, waarmee Viedma de grootste gletsjer van Argentinië is. Het wordt gevoed uit hetzelfde ijsveld, de grootste buiten Groenland (80x) en Antartica (614x zo groot), als de Perito Moreno en Upsale gletsjers. De grootste gletsjer ligt aan de Chileense kant en is voor toeristen moeilijk te benaderen.

Iets verderop kregen we de ijzers aangebonden en konden we de gletsjer op. Een prachtige tocht, met o.a. een ijsgrot, over Glaciar Viedma volgde. Terug bij de rotsen, precies twee uur na vertrek, spoelden we de ijzers schoon en lieten deze achter om terug te keren naar de rotsen bij de boot. Hier aten we onze lunch op. De verwachting was dat de lunchpakketten (30A$ of 6,50euro) beperkt zouden zijn, gezien het beperkte ontbijt overa. Maar niets was minder waar. Deze pakketten van In-Land-Sis waren uitstekend en de hoeveelheid was overdadig. De rotsen en de Glaciar Viedma achterlatend langs de ijsbergjes voerden we dezelfde route terug. Om iets voor drie uur waren we terug bij de auto.

In het centrum van El Chalten dronken we ergens wat waarna we naar het park rangers kantoor reden, ruim een kilometer vanaf het hostel. Hier startte een wandelroute van 1,4km naar het uitzichtpunt Mirado de los Condores (-49,33938 -72,88020), ruim 100m hoger. Van hieruit hadden we een mooi uitzicht over de nog net wolken vrije toppen en El Chalten daaronder. Waardering 7

We parkeerden de auto bij het hostel en kozen een restaurant uit waar we eerst wat dronken alvorens de maaltijd te bestellen.