All Glaciers tour en Lago Roca

Dag 23, woensdag 4 februari 2009
Huurauto, boot
Eerst weinig zon, later in de middag meer zon en vrij zonnig in de avond.

De vorige dag hadden we bij America del Sur tickets voor de Todo Glaciares (Alle Gletsjers) tour zonder transfer geregeld voor 295A$ (64euro) en lunchpakketten voor 30A$ (6,50euro) per stuk. Om 8:00uur (eigenlijk 8:30) moesten we bij Puerto Bandera zijn, zo'n 45km rijden vanaf El Calafate, vroeg opstaan dus. Hier betaalden we weer de 60A$ (13euro) voor de intree van het Parque Nacional los Glaciares. Talloze bussen en busjes arriveerden met honderden toeristen. Iets over negen uur vertrokken er drie catamarans waarvan twee de All Glaciers tour deden. Op beide catamarans konden 260 passagiers plaats nemen. Helaas paste niet iedereen tegelijk op het dek.

De schepen zette koers naar Boca del Diablo o'del Infierno, een nauwe doorgang naar Brazo Norte. Aan het einde van deze arm van Lago Argentino splitsden twee armen zich naar het noorden en één naar het zuidwesten. De schepen voerden naar de noordwestelijk arm Brazo Upsala. Hier besloot de kapitein dat er te veel ijsbergen lagen om door te varen naar de neus van de Glaciar Upsala. Deze keuze werd elke dag opnieuw genomen en men wil vooraf niet zeggen of de Upsala gletsjer van dicht bij bekeken kan worden of niet.

Na het bekijken van een bijzonder mooi gevormde en blauw gekleurde ijsberg terwijl de zon er op scheen zette het schip koers naar de zuidwestelijke arm Brazo Spegazzini. Aan het eind van deze arm kwam Glaciar Spegazzini naar beneden. Ook de neus van deze gletsjer stak uit het water omhoog. Waardering 8 De gletsjer is minder groot dan de Upsala en de neus is minder breed. Peritto Moreno heeft een rand van 2,1km plus een tweede van 2,6km tot 60m hoog. Viedma steekt over een lengte van 2,2km uit het water op. Upsala wint met 3,3km met een max. hoogte van 80m boven water. Spegazzini steekt 'slechts' over een lengte van 1,4km uit het water omhoog maar dan wel met 80 tot 125m. Van dichtbij was Spegazzini mooier dan Viedma dankzij de bergen. Het schip volgde de ander naar de rand van de gletsjer om daar wat drijfijs op te vissen.

De tocht ging daarna terug naar Brazo Upsala waar de schepen een rondje voerden langs de indrukwekkende ijsbergen waardering 9 met de Upsala gletsjer op de achtergrond.

De schepen zette koers naar de kleinere inham Brazo Onelli. Hier gingen we aan land voor een wandeling van ruim 800m naar Lago Onelli. Soms is het meer gevuld met talloze (kleinere) ijsbergen maar nu waren er slechts enkele. Links waren watervallen te zien en te horen en aan de overkant van het meer waren (ver weg) drie gletsjers te zien waaronder Glaciar Onelli. Waardering 6 Aan het kiezel strand, met wat besjes, konden we onze lunch op eten. De lunch van America del Sur was veel beperkter dan die van Land-In-Sis.

Terug aan boord bleef het schip nog geruime tijd bij een diep en diep blauwe ijsberg, ooit onderdeel van het onderste deel van de Upsala gletsjer, varen alvorens de terugtocht te beginnen. Om kwart over vier stonden we weer aan wal.

We besloten de lange weg terug te nemen. We reden bij de afslag naar El Calafate rechtdoor en sloegen 5km verder links af een zandweg in. Waardering 5 Zo'n 12km verder sloegen we rechtsaf naar het zuidwesten de bergen tegemoet. Langs Lago Roca reden door een fleurig landschap tot aan het einde van de weg bij Estancia Nibepo Aike bij een inham van Brazo Sur. Waardering 7 We reden dezelfde weg terug maar bij het kruispunt gingen daar rechtdoor. Met veel stof achter de auto reden we langs kale bergen en met regelmatig uitzicht op Lago Argentino waardering 7 naar het hostel waar we om ongeveer 7 uur aankwamen.

In het centrum kozen we het restaurant La Cocina uit welke eindelijk een perfect lap vlees, zonder botten, kraakbeen en vetranden, op een bord kon toveren. In het hostel namen we nog een drankje alvorens het bed in te duiken.