Van El Calafate naar Montevideo

Dag 25, vrijdag 6 februari 2009
Huurauto, vlucht (2x), taxi
In El Calafate half bewolkt, in Montevideo zonnig. In Montevideo 27°

Om half negen parkeerden we de huurauto bij de luchthaven van El Calafate. Even later konden we inchecken voor de reis naar Montevideo via Buenos Aires. Om negen uur, zoals afgesproken, konden we de autosleutels en papieren inleveren. De auto werd na een korte check geaccepteerd. De vertrekbelasting bedroeg 18A$ (4euro). Het vliegtuig vertrok op tijd naar Buenos Aires. Op de luchthaven in Buenos Aires werd de volgende vlucht dit keer wel op de monitoren getoond. De vertrekbelasting, regionaal, bedroeg 8US$ (6euro). De vlucht naar Montevideo ging zoals geplant op wat gedoe met stoelnummers na. Met een andere Nederlander deelden we een taxi nadat we 100$US dollar hadden omgewisseld in peso's. (Later bleek dat er wel een pinautomaat op de luchthaven was.) Een snelle rit, voornamelijk langs de oceaan, volgde terwijl wij een introductie kregen van Montevideo door onze medereiziger die in Montevideo wilde gaan wonen. Bij ons hotel aangekomen vroeg de taxi chauffeur 800U$ voor de rit terwijl de meter 283U$ aan gaf, dit vanwege zogenaamde luchthavenkosten. Omdat de reisgenoot nog verder naar zijn hotel moest dokte we toch 400U$ (12euro). Het was tenslotte nog altijd minder dan de 500U$ dat een dergelijke rit zou moeten kosten volgens Lonely Planet.

Na het inchecken in hotel Hispano liepen we het oude centrum in. In het autovrije deel waren meerdere (lege) terrassen waar we uit konden kiezen. We kozen er één waar we eerst onze dorst lesten. Diverse goed uitziende gerechten passeerden onze blikken zodat we besloten terplekke wat te bestellen.

Op internet had ik gelezen dat op de donderdag voor onze komst en op de vrijdag een belangrijk carnavalsfeest, Desfile de las Llamadas, met optochten zou plaats vinden op een ruime anderhalve kilometer van het hotel. Na het eten liepen we de hoofdstraat, Avenu 18 de Julio, over en sloegen na een poosje rechts af een wat drukkere zijstraat in. Na enige blokken wees het vuurwerkgeknal ons de weg. Een mensenmenigte stond op de noordelijke kant van de straat Carlos Cardel / Isla de Flores. Aan de overkant stond een tribune en op de omringde daken waren eveneens toeschouwers aanwezig. Wij gingen op een aflopende stoep staan zodat we zo af en toe wat konden zien. Diverse groepen passeerden. Elke groep begon met in glitter gehulde vlaggendragers, daarna een tien tot twintig tal dames in lange gewaden gevolgd door enkele dames in met veren etc. versierde badkleding en hoge hakken. Daarna volgde en flink aantal trommelaars. Het publiek was dol enthousiast. Elke groep deed ongeveer hetzelfde met wat variatie in kleuren en de trommelaars sloegen allemaal hetzelfde roffel. Waardering 6 Het is wel leuk om een dergelijk volksfeest te zien maar de lol van het carnaval gebeuren blijft voor mij een raadsel.

We namen nog een drankje op een terras aan plaza Cagancha voordat we terug gingen naar het hotel.