Slotwoord

Dag 1 t/m 28, dinsdag 13 januari t/m maandag 9 februari 2009

Ook deze vakantie was weer een succes. Mede dankzij redelijk goed weer, weinig vertragingen van de vluchten (hoewel wel wat ongemak), geen pech en een vrij goede gezondheid. We hebben alle doelstellingen gezien.

De totale kosten van de reis, excl. speciaal gekochte kleding maar ook zonder besparingen thuis vanwege afwezigheid, kwamen op zo'n krappe 5000 euro pp wat zo'n 750 euro pp minder was dan de schatting vooraf. Het maakt net de duurste vakantie tot op heden op de voet gevolgd door de China reis.

De vakantie was heel gevarieerd. Het einde van de reis was niet zo heel erg interessant maar dat was moeilijk te voorkomen aangezien je in de laatste dagen geen zeer actieve dingen wil doen en omdat we toch via een grote (in onze ogen saaie) stad terug moesten vanwege de vluchten.

Het zuiden van Zuid-Amerika is makkelijk te bereizen. Het rijden in een huurauto is makkelijk op lege goede wegen met weinig afslagen die ook nog eens behoorlijk goed worden aangegeven. Tanken is een plezier vanwege de lage benzine prijzen. Op Uruguay na werd er voldoende engels geproken om de benodigde informatie te vergaren. Maar zelfs in Uruguay was het taalprobleem niet al te lastig.

Het eten was over het algemeen goed, hoewel het ontbijt erg beperkt was. Het vlees viel mij wat tegen omdat een lap zonder vetrandjes en bot zeldzaam was en het eten vaak wat flauw was, maar de hoeveelheden waren heel ruim voldoende.
De bevolking kwam vriendelijk over, er waren vrijwel geen bedelaars en het was niet al te armmoedig. Opvallend was de hulpvaardigheid van de bevolking.

Voor een ieder die van ruige landschappen, gletsjers, watervallen, leegte, walvissen, pinguïns en niet te veel moeilijk gedoe houden is een dergelijke reis aan te bevelen.

Voor opmerkingen en vragen: webmasterjan@jaopreis.nl