Het weer

13 januari t/m 9 februari 2009

In Rio is januari niet de meest geschikte maand om te reizen. Vaak is het dan stikkend heet en er valt veel regen. Wij hadden geen keus maar gelukkig viel het mee. Bij aankomst was de grootste hitte net uit de lucht terwijl de zon toch nog wat wilde schijnen. De regen bleef beperkt tot een paar druppen terwijl de temperatuur goed uit te houden was.

Bij de watervallen valt het hele jaar door veel regen. Dat hebben we in Foz de Iguazú dan ook gemerkt. De week voor aankomst was het er achterlijk heet maar wij hadden aangename temperaturen.

Het uiterste zuiden ligt op ongeveer de zelfde breedtegraad als Groningen (Punta Arenas), Kopenhagen (Ushuaia) of Luxemburg (El Chalten). Toch is het door het ontbreken van de warme golfstroom in de zomer kouder dan hier. De gevoelstemperatuur is zelfs nog lager omdat het daar vaak hard waait. Hoe meer naar het westen hoe meer regen er valt hoewel Ushuaia zich ook vaak mag verheugen in wat nattigheid. Wij hadden redelijk mazzel met het weer. In Ushuaia was het eerst prettig fris en later net te fris maar serieuze regen bleef uit. Op de tweede dag bleeft het wel enkele uren lang spetteren terwijl de zon bleef schijnen.

El Calafate was wisselend, niet erg koud en sommige dagen veel zon maar ook wel wat regen. In El Chalten was het heel mooi weer. Veel zon en weinig wind. Punta Arenas was een beetje vochtig maar niet al te koud. In Puerto Natales was het vrij koud maar de regen bleef beperkt tot wat gespetter.

Het koudste was zoals te verwachten viel gedurende de Whalesound tour. Bij aankomst hadden we lichte regen wat de hele avond en nacht aanhield. De volgende dag was dreigend maar voornamelijk droog. De laatste dag was het weer wat nattig en behoorlijk koud tot we het gebied verlieten richting Punta Arenas.

We hebben geen storm mee gemaakt maar op open vlaktes kon het behoorlijk hard waaien. De niet bepaald prettige 'horizontale regen' bleven ons bespaart.

In Montevideo was het aangenaam warm weer, in de zon wat te warm. Op de tweede avond werd het toch wat te fris voor alleen een T-shirt.

Ondanks dat we factor 20 en 50 gebruikten en niet in de zon gelegen hebben kwamen we toch behoorlijk bruin thuis, zij het voornamelijk in het gezicht.