Het Vaticaan

Dag 2, vrijdag 15 september 2006, zie overzicht route
Tijdens ontbijt regen, daarna half bewolkt en warm, pas tegen middernacht wat koeler

Na een stevig ontbijt bezochten we eerst het Pantheon wat de vorige avond nog dicht was. Op het vrij zonnige Piazza Navona bekeken we de fonteinen bij daglicht waarna we de bus namen naar het Vaticaan. Door een staking bij het openbaar vervoer (waar we aan het eind van de dag achter kwamen) reden er nauwelijks bussen maar na een half uur wachten bracht bus 62 ons naar het Vaticaan.

Op het wereldberoemde Piazza San Pietro sloten we achter aan de rij richting St. Peter's Basilica. Langs de beveiliging en kledingcontrole liepen we onder het beroemde bordes door de gigantische kerk waardering 9 binnen. Met een wat stijve nek sloten we eenmaal buiten gekomen aan achter aan de rij voor de graftombes van de pauzen. Hier werden we tot doorlopen gemaand zodat we snel weer in de trage rij stonden voor het beklimmen van de koepel. Het eerste stuk ging met de lift en vervolgens was het trapklimmen geblazen uitkomend aan de binnen kant van de koepel. Naar beneden kijkend (door een hekwerk) zagen we pas hoe hoog het was, naar boven kijkend hadden we goed zicht de beschildering. waardering 9 De wanden waren versiert met mozaïek. Verder omhoog via nauwe wenteltrappen ging het naar de top voor een mooi uitzicht op Rome en Piazza San Pietro. Halfweg naar beneden werd het hoog tijd voor een litertje cola om wat af te koelen.

Langs de moeren van het Vaticaan liepen we helemaal naar het noorden van het Vaticaan voor de ingang van het Vatican Museum met zwaar indrukwekkend en oogverblindende plafonds, schilderijen en beelden. Het hoogtepunt was het verbluffende Sistine Chapel. waardering 9 De 12 euro intree is peanuts voor de hoeveelheid die de bezoeker te zien krijgt.

Na een diner op terras aan de andere oever van de rivier dwaalden we wat door het centrum en pikten we wat van de belachelijk dure terrasjes. Toppunt was een terras in een zomaar zijstraatje waar 20cl flesje cola 5 euro moest kosten. Gelukkig had ik in het menu 3,50 euro gelezen en dat bleek ook te mogen. Piazza Navona was ten opzichte van de vorige avond onherkenbaar met vele kunstenaars die hun spullen verkochten en artiesten die hun kunstjes vertoonden.