Catacomben

Dag 4, zondag 17 september 2006, zie overzicht route
Pittige buien, aangename temperatuur. In de middag enkele uren droog.

Vanwege de regen besloten we de catacomben een dag eerder te doen wat wel inhield dat de Sebastiano catacomben niet bezocht kon worden omdat deze gesloten is op zondagen. Met vrijwel droog weer liepen we naar de mooie kerk San Pietro in Vincoli. Vlakbij het Colosseum begon het te hozen dus namen we maar de metro naar San San Giovanni, een behoorlijk indrukwekkende kerk. De grootste obelisk ter wereld naast de kerk stond helaas in de steigers. Na een kort bezoekje aan de trappen van Scale Santa namen de metro naar Arco di Travertino om vervolgens bus 660 naar de Catacomben te pakken. Dit was een tijdrovende route met een lunchpauze voor de buschauffeur en een stevig stuk lopen over de oude Romeinse weg Via Appia Antica naar Basilica San Sebastiano. Nog een stuk verder lopen passeerden we de bushalte voor lijn 218, een veel betere optie. Bij een eettentje namen we een versterking om het laatste kleine stukje naar de Catacomben van Domitilla te lopen. De rondleiding bestond uit een korte uitleg en zo'n 300 meter lopen in de nauwe gangen van de leeggehaalde catacomben.

Bij de nabij gelegen (een stevige misser van Lonely Planet) catacomben van di San Callisto kregen we een betere rondleiding in niet zo nauwe gangen van dit stelsel. Vreemd genoeg bevatte de uitleg tegenstrijdigheden met de vorige rondleiding. Aangekomen bij de dichtbijgelegen busstop van bus 218 konden we direct opstappen.

Een beetje niet opletten koste mij mijn reisportefeuille met zo'n 28 euro erin. De persoon die naast mij stond bleek toch geen toerist te zijn. Van San Giovanni liepen we naar de kerk San Clemente. Hoewel de kerk niet opzienbarend was waren zeer oude kerkers er onder dat wel. Intussen was de lichte regen overgegaan in plensregens zodat we de kerk goed hebben bekeken tot na sluitingstijd. Na tijdelijk droog weer werden we net voorbij het Colosseum opnieuw overvallen door slagregens.

Terug in het hotel vervingen we onze natte kleding door droge en na het pinnen van liepen we naar het prima restaurant Bibo om de hoek. Na een lekker diner dwaalden we nog even door de intussen minder natte straten langs Fontana di Trevi alvorens te gaan pitten.