Het weer

27 januari t/m 21 februari 2008

Een voorwaarde voor boeking was om niet na januari te vertrekken om zodoende volledig in de korte droge periode (december tot midden maart) de regen mis te lopen. Helaas was dit jaar het droge seizoen behoorlijk nat.

De tweede dag in Arusha en Tarangire was het even wennen aan de hoge temperaturen. Ook de eerste nacht in de tent was warm zodat we boven op de slaapzak moesten blijven liggen. Tot aan Zanzibar viel het met de warmte wel mee. Alleen bij Lake Natron, in de bus in Dar es Salaam en na aankomst bij Selous was het erg heet.
In Stone Town was het vanaf een uur of twaalf tot half vier onaangenaam heet. Aan het strand in Zanzibar was het echter lekker dankzij de vaak stevig waaiende wind.

De week voor aankomst had het in Tanzania stevig geregend. De eerste weken hadden wij alleen een bui in Wasso, in de avond van dag 11 in Arusha en langdurige lichte regen in de middag van dag 12 bij de Kilimanjaro. De dag aan het strand bij Dar es Salaam verliep ook niet helemaal droog. We vertrokken daar de volgende ochtend in de stromende regen.

In Selous ging het helaas helemaal mis. We werden op dag 17 gewekt door langdurige stortregens welke er voor zorgde dat we in het Selous park alleen over de hoofdroute konden rijden tot aan een overgelopen brug. We miste hierdoor het Lake Tagalala, een waterval, het Mbega Camp, boot- en wandelsafari's, het betere game driving en de vlucht vanuit Selous.
Op de terugweg van Selous naar Dar es Salaam (i.p.v. van het vliegtuig met de jeep) kregen we de laatste serieuze regen van de vakantie. Alleen in (het frisse) Nairobi mochten we nog wat nattigheid uit de lucht voelen.

De luchtvochtigheid nam nergens tijdens de vakantie extreme hoge percentages aan.

Kleding etc.

Een regenjas/poncho was noodzakelijk maar verder was een jas alleen in Nederland en bij de ballonsafari nodig. In de avond uren en vroeg in de ochtend kon het in de hoger gelegen parken relatief fris zijn zodat een extra laag (vest/trui) handig was. Maar de belangrijkste reden om lange broekspijpen en lange mouwen aan te trekken was ter bescherming tegen de muggen. De lokale normen (vooral Zanzibar) zou ook een reden zijn om lange broekspijpen te gebruiken hoewel de meeste toeristen hier lak aan hebben.

Tijdens de overnachtingen was een dunne slaapzak voldoende waar we meestal in en niet op konden liggen. Airco's kwamen we niet veel tegen, laat staan werkende airco's. De muggen overlast in de tent, hutjes of hotelkamer was op Kipepeo Camp na beperkt. Maar buiten de tent kon de overlast (Tarangire en vooral Selous) ernstig zijn. Voldoende DEET is een must.

De opgereden wind in de open truck was over het algemeen aangenaam aangezien we niet in slecht weer hebben hoeven reizen in de truck.